powrót do listy produktów

Produkty wapniowe TIENS

W produktach wapniowych TIENS wapń występuje w unikalnej formie hydroksyapatytu wapnia.
 Hydroksyapatyt wapnia jest pozyskiwany z koncentratu kości młodego bydła w drodze hydrolizy enzymolicznej.
 
Badania pokazują, że hydroksyapatyt wapnia jest bardziej efektywny w utrzymaniu masy kostnej oraz zapobieganiu i spowalnianiu jej utraty w porównaniu do tradycyjnych źródeł wapnia, jak węglan wapnia. Dotyczy to kobiet w wieku post-menopauzalnym, jak i osób z osteoporozą.
 
Jego pozyskiwana enzymatycznie unikalna pudrowa formuła daje wysoką przyswajalność.

Hydroksyapatyt wapnia to naturalne źródło łatwo przyswajalnych minerałów i innych elementów będących naturalnymi składnikami zdrowych kości:

  • makroelementy: wapń, magnez i fosfor;
  • pierwiastki śladowe: bor, cynk, miedź i selen;
  • nienaruszone białko oraz naturalnie występujące czynniki wzrostu;
  • kolagen typu 1 - przeważający rodzaj kolagenu zdrowych kości;
  • czynniki wzrostu kości - odgrywają rolę w korzystnych efektach hydroksyapatytu wapnia;
  • czynniki organiczne - dostarczają istotnych aminokwasów kości i mukopolisacharydów (glikozaminoglikanów).

 

Czynniki wzrostu są naturalnymi substancjami, które mogą stymulować wzrost komórek, podział, gojenie się i różnicowanie. Odgrywają ważną rolę w przebudowie i mineralizacji kości.Są również ważne w regulowaniu różnorodnych procesów komórkowych. Wyniki badań naukowych sugerują, że czynniki wzrostu naturalnie występujące w kościach przyczyniają się do budowania kości poprzez stymulację powstawania i aktywności osteoblastów (komórek kostnych odpowiedzialnych za ich mineralizację).

 

 

 

 

 

 

 

więcej informacji
  1. Nowy i wzmocniony preparat o wyższej jakości MCH-Cal pochodzący z Nowej Zelandii

Nowy i rozszerzony preparat będzie zawierać pochodzący z Nowej Zelandii MCH-Cal

(mikrokrystaliczny hydroksyapatyt)
 

Główne źródło wapnia MCH-Cal wyodrębnia się z całej kości.

Liczne badania wykazały, że MCH-CAL był bardziej skuteczny w utrzymaniu prawidłowej masy kostnej oraz zapobieganiu i spowalnianiu utraty masy kostnej w porównaniu do tradycyjnego źródła wapnia, takiego jak węglan wapnia, także u kobiet po menopauzie oraz
u pacjentów z jawną osteoporozą.

Te składniki białkowe zostały zidentyfikowane jako czynniki wzrostu -. IGF 1, 2 i TGFß [Insulinopodobny czynniki wzrostu (IGF) oraz transformującego czynnika wzrostu beta (TGFß)]

 

  1. Czynniki wzrostu w MCH-Cal

Kilka badań naukowych sugeruje, że czynniki wzrostu naturalnie występujące w kości lokalnie modulują tworzenie się kości poprzez stymulację osteoblastów (komórek odpowiedzialnych za nową kość) tworzenie i funkcjonalność, a zatem pełnią ważną rolę w przebudowie kości.

Poziomy czynników wzrostu (IGF 1 i 2 oraz TGF) w próbkach MCH-Cal okazują się być wyższe w porównaniu do tych, które znajdują się w konkurencyjnych preparatach.

Dlatego MCH-Cal jest lepsza w zapobieganiu utracie masy kostnej w porównaniu do obecnej konkurencji.

 

  1. Zamiana aspartamu

Nowa, ulepszona formuła używa sukralozy jako słodzika zamiast aspartamu.

Chociaż zarówno sukraloza, jak i aspartam są uznawane w Unii Europejskiej i większości krajów na całym świecie jako substytuty cukru, ostatnie badania wykazały, że obecnie akceptacja sukralozy przez konsumentów jest wyższa niż aspartamu.

Sukraloza posiada naturalny smak, bez cukru i żadnego posmaku (w przeciwieństwie do aspartamu).

DODATKOWE INFORMACJE